Trigun

Trigun proizveden od strane Madhouse studija je anime serijal koji se vrti oko čoveka pod imenom Vash the Stampede – poznatog revolveraša koji je vredan šezdeset milijardi duplih dolara, koji gde god da ode, za sobom (nevoljno i ne njegovom zaslugom) ostavlja samo ruševine.Ima ukupno 26 epizoda i 1 dugometrazni film. Uvod: Trigun se odvija na planeti Gunsmoke na kojoj je kolonizacija prošla užasno, ali ne gore nego teraformiranje. Cela planeta je u vidu pustinjskog pejzaža koje smo mogli da vidimo u vesternima nebrojeno puta. Bezakonje i anarhija vladaju, naoružane bande pustoše gradove a ljudski život košta koliko metak kojim se oduzima. Ipak, jedno ime uliva strah u kosti i najbrutalnijim banditima. Vaš Stampedo, takođe znan i kao Čovek Tajfun, jedini je čovek koji je dobio titulu “božjeg čina” ili "ljudske katastrofe" od strane osiguravajućih društava, tako da šteta nastala njegovim delovanjem ne mora da se nadoknađuje. Jer, kuda god Vaš prođe ostaju samo ruševine . Zastrašujuća reputacija ovog odmetnika pojačana je nagradom od 60.000.000.000 $$, živ ili mrtav.Dve službenice osiguravajućeg društva Bernadeli, Meril Strajf i Mili Thompson , polaze da pronađu i procene koliko je opravdano proglašenje Vaša Stampeda višom silom. Neverovatnom nepromišljenošću ovaj momak u crvenom mantilu uvaljuje se naglavačke u nevolje i veliki je broj ljudi koji ga juri da bi pokupili nagradu. Samo zahvaljujući ludoj sreći ovaj momak izvlači živu glavu.

FB IMG 1484491973271

Priča, prednosti i mane: Solidna, novotvorena fabula lagano protiče kroz serijal. Fabula tako čudno protiče kroz ovaj serijal, da je gotovo nemoguće kako su tvorci ovog serijala mogli tako dobro da samu radnju stave u svaku epizodu, tako da nikada nisam, ni na jednoj epizodi, poželeo da se što pre završi, jer je svaka, generalno, sadržala deo generalne fabule ovog anime-a. Međutim, ni ovo nije serijal bez mane. Iako je fabula serijala veoma solidna, i kao što sam već pomenuo, proteže se kroz čitav serijal, poslednje tri epizode su na neki način zbrzane, i kraj nije uopšte zadovoljavajući. Ostavlja se previše nedorečenog, kraj mi nekako ništa nije objasnio kako treba; jednostavno, imao sam osećaj da se serijal završio, a da kraja nisam ni pogledao. Dok prvi deo serijala više obraća pažnju na razvoj likova, drugi deo se uglavnom sastoji od izazova i izbora koje naš idealista mora da izabere da bi nastavio dalje.Trigun je koncipiran kao niz relativno nepovezanih i izrazito komičnih epizoda koje prate doživljaje lika u crvenom i dve devojke iz osiguravajućeg društva u potrazi za legendarnim odmetnikom. Barem je tako do pola serije, kada se saznaje neverovatna činjenica. Tad se priča uozbiljuje, počinju istinski obračuni. Grafika i muzika: Ne znam da li je to urađemo namerno ili zbog nedostatka sredstava, tek Trigun ima prilično zastareo crtež i kolorit. Ipak, takav vizuelni identitet je vrlo pogodan da se prikaže vrela pustoš koja preovladava na planeti Gunsmoke. Mislim da muzika nije nista posebna u ovom serijalu, iako volim rock muziku. Zaključak:

Iako ne bih mogao da tvrdim da je ovo najbolji anime ikada, definitivno je vredan gledanja. Dosta me je podsetio na Cowboy Bebop i Gungrave, jedne od mojih omiljenih serijala.
FB IMG 1484491894091