Ergo Proxy


Premisa: Čovečanstvo je uništilo svet na kome živi. Planeta Zemlja je sasušena i nepogodna za život. Preostali ljudi žive u zatvorenim gradovima, pod strogom kontrolom vlasti. U njihovom dnevnom životu pomažu im AutoReiv-ovi, robotski asistenti. U jednom od ovih gradova, Romdo-u, pojavila se misteriozna bolest koja samo utiče na AutoReiv-ove, i čini ih samosvesnim i neposlušnim. Detektivka Re-L Mayer je zadužena za istragu, ali tokom te istrage ona nailazi na misteriozno čudovište.

Moram priznati, da nisam video slike koje prikazuju stil crtanja, verovatno bih odlagao gledanje Proxy-ja. Dizajn je super. Premisa... ne toliko, ali jebiga. Ako je Bartender dobar sa premisom „Ovaj lik jebeno dobro pravi koktele“, sve je moguće. Nemojte gledati tagove na MAL-u za ovaj anime, jer nisu dobri. Ergo Proxy je primarno avantura.

Najveći deo priče je posvećen istraživanju sveta, i otkrivanju njegove prošlosti. Na sreću, taj istraživački deo je najbolja stvar u vezi animea, tako da iskustvo nije kao traženje dijamanta u septičkoj jami. Svet koji je prikazan je dovoljno interesantan, iako nije previše originalan po dizajnu. Takođe je lep za oko, iako negde oko sredine zna da postane malo monoton po pitanju upotrebljenih boja.

Sa meta strane, ideje oko kojih se priča vrti su relativno zanimljive. Malo su previše očigledne za moj ukus, ali dobro. Od cele ideje sa poludelim robotima, preko ultra-kontrole pod kojom građani žive, do toga kako se narod nosi sa trenutnim stanjem sveta, ima materijala za razmišljanje, barem na nivou srednjoškolske filozofije.

Još jedna dobra stvar su sitni vizuelni detalji koji pomažu daljem dočaravanju sveta, i donekle vas nateraju da pomislite „Hej, ovim ljudima je bilo stalo!“, što je lepo. Ako se vidi da je njima bilo stalo, to pomaže da i meni bude stalo. Takođe doprinosi celokupnom utisku kad je reč o dizajnu, kako likova tako i svega ostalog.

Ako želite solidnu avanturu smeštenu u solidno odrađen svet, sa ponekim pokušajem inteligentnog dubljeg značaja, Ergo Proxy je za vas. Nema fanservice-a (sem u par scena), nema previše gubljenja vremena, prilično je dobro urađen anime. Ako želite nešto super-eksplozivno, ili puno kratkotrajnog uzbuđenja, onda ga preskočite, jer osim par solidnih scena borbe, nema puno toga da ponudi.

FB IMG 1484945027595