Samurai Chmaploo

SAMURAI CHAMPLOO (20. 05. 2004) - 26 epizoda

"Pero glupa ti recenzija"

Samurai Champloo je poznati naslov iz 2004 na kojem je radio jako poznati autor Šindžiro Vatanabe, koji je takođe poznat po animeima kao što su mega klasik Cowboy Bebop i Space Dandy. Studio koji je radio na ovom animeu je studio Manglobe koji je uradio odličan posao sa Ergo Proxy. Nažaost studio je bankrotirao 2015.

RADNJA Radnja je smeštena u alternativnoj veziji Edo perioda. Glavni likovi su Mugen, Džin i Fu koji putuju Japanom, a cilj im je pronaći samuraja koji miriše na suncokrete. U toku svog putovanja prolaze kroz mnoge zgode i nezgode, ali uspjevaju se zadržati zajedno, iako su se Mugen i Džin zakleli da će jedan drugog ubiti. Samuri Champloo je anime epizodnog karaktera tako da je svaka epizoda priča za sebe sa nekoliko kratkih arkova gdje su uglavnom dvije epizode povezane. Takođe, veliki plus ovog animea je odličan humor koji je posebno prisutan u filer epizodama sa zombijma i epizodi gdje se naši junaci takmiče protiv Amerikanaca u bejzbolu. Samuraj borbe su još jedan veliki plus ovog animea i meni lično su jedne od omiljenih. Studio je uradio jedan preodličan posao. MUZIKA Za muziku imam samo riječi hvale, jer Vatanabe uradio nešto nesvakidašnje, a to je spoj tradionalne japanske samurjske priče sa hip-hop muzikom. Ko voli hip-hop uživaće u ovom animeu. ANIMACIJA

Iako sam jedan od onih kojima je animacija najmanje bitna, ovde moram stvarno da je pohvalim, jer za 2004 godinu izgleda stvarno preodlično. Ponovo da naglasim scene sa borbama sa su odlične i intezivne. Tokom gledanja nisam primjetio niti jednu grešku. Osim jedne epizode (neću reći koje) gdje je animacija malo čudna, ali sa razlogom jer je tu scenu radio Masaki Juasa poznat po svom neobičnom i divljem stilu.

LIKOVI Likovi su jako dobro napisani, i svaki ima svoju priču i svaki je suprotnot od drugog. Imaju jako dobar razvoj i dubinu i čine jedan jedinstven trio svjetu animea. Ukratko: Mugen je vagabond i lutalica koji često psuje, mrzovoljan je i bezobrazan. On je glavni lik i antiheroj (antiheroj nije isto što i negativac) ovog animea. Ali kroz anime se polako razvija u odličnog lika kojeg će svi da poštuju.

Fu (žensko) je ne zvanični vođa ove male grupe. Ideja za pronalazak samuraja koji miriše na suncokrete je potekla od nje. Jako je dosadna i naporna kroz anime. Ali i stidljiva s obzirom da ima 15 godina. Takođe lik sa odličnim razvojem.

Jin je čista suprotnost Mugenu. On je šutljivi ronin bez gospodara. Što se tiče njegovog razvoja i nije prisutan, njegov karakter je uglavnom isti kroz čitav anime, ali mu nije ni potreban razvoj.

ZAKLJUČAK Samurai Champloo je jedna odlična i zabavna priča. Ko voli dobru samurajsku akciju ovo je pravi anime za njega. Moja lična ocjena 9/10.