FANDOM


Akacuki

(暁, Akatsuki)

547425
Svi članovi Akackija.

Prvo pojavljivanje

Manga poglavlje 141
Anime epizoda 81

Pojavljuje se u

Manga poglavlja, Anime epizode i video igra

Vođa

Jahiko
Nagato
Obito
Šin Učiha

Članovi

Nagato
Konan
Tobi
Deidara
Sasori
Oročimaru
Kisame
Itači
Hidan
Kakuzu
Zecu
Šin Učiha (klonovi)

Timski džicu

Tehnika pečaćenja: Devet pečata fantomskih zmajeva
Magično Telo

Akacuki (暁, Akatsuki) je kriminalna organizacija iz Naruto mange i anime. Ime grupe znači zora ili pomoldana, ali se može prevesti i kao crveni mesec od dve japanske reči aka crveno i tsuki mesec.

Pozadina

Akacki je osnovao Jahiko, navodno po nagovoru Obita(Tobija), koji se lazno predstavljao da je Madara Učiha ili kako bi se borili protiv Hanzoa Salamandera. Međutim Jahiko je poginuo, pa je vođstvo preuzeo Nagato. Šta se desilo sa prvobitnim članovima grupe nezna se, mada Nagato je rekao Narutu tokom njihovog razgovora da je još više prijatelja posle Jahikoa umrlo, što navodi da su možda svi izginuli.

Jahikov Akacki

Images-1421316656

Jahikov Akacki nije bio nalik Nagatovom(Obitovom), prvi Akacuki je služio pomaganjem drugim selima u ratu, takođe svaki član prvobitnog Akacukija je želeo da u Selo kiše prestane da pada kiša i da zavlada mir. Poznati članovi prvobitnog Akackija su bili Kjusuke, Daibucu, Jahiko, Konan i Nagato. Naravno bilo je još članova ali im imena nisu poznata. Jahikov glavni cilj je bio da zaustavi kišu koja pada u njegovom selu i postane dobar vođa svog sela, Akacukijev najveći neprijatelj i prepreka bio je Hanzo Salamander koji je želeo da ubije Jahika. Njihov izled je sličan Obitovom Akacukiju, takođe nose duge mantile sa kragnama ali oni nemaju crvene oblake, već samo pojas, takođe grupa se ne sastoji od S-Rangiranih Kriminalaca već samo od članova sela kiše (Sem Daibucua, on dolazi iz nepoznatog sela). 

Uvod Akackija

Regularno prvi član koji se pojavio je Oročimaru i ako je on bivši član,zatim Itači Učiha i Kisame Hošigaki, posle njih Zetsu, potom je na zadnjoj strani poslednjeg poglavlja prvog dela prik3zane su samo siluete cele grupe. U drugom delu prvo nastupaju Sasori i Deidara, zatim Hidan i Kakuzu, uz naravno Itačija i Kisamea, stalno prisutne. Zadnji par Pejn i Konan. Od te grupe jedini koji je ostao živ je Zetsu. On je upotrebljen u Tobijevom planu, za koga se ispostavilo da se krio u senci i nadgeledao grupu. Tobi je upoterbio Zetsuovu belu polovinu da stvori armiju od sto hiljada Zetsu klonova, a Kabuto bivši špijun grupe i saradnik Sasorija, koji je bio Oročimaruov sluga, je pomogao sa svojim moćima koje je dobio od Oročimarua, da ožive skoro sve mrtve legendarne nindže u borbi sa združenim šinobi snagama pet nacija i zemlje čelika.

Pregled Priče

Deo I

Prva dva člana koja se pojavljuju jesu Itači Učiha i Kisame Hošigaki malo posle sahrane trećeg hokagea u nameri da uhvate Naruta što biva neuspešno. Kasnije posle napuštanja Saskea Konohe i odlazak kod Oročimarua, cela grupa se sastaje u jednoj pećini gde govore kako se nisu zajedno okupili posle 7 godina i kako treba da se pripreme za lov na džindžurikije za 3 godine.

Deo II

U drugom delu Akacki dosta postaje aktivniji, a prva dva člana koja su prikazana u drugom delu bili su Deidara i Sasori kako kreću po kazekagea Garu i njegovog repatog demona. Uspešno su ga uhvatili i opet se vide celi članovi kako zapečaćuju Šukakua. Nakon toga Sasori stupa u borbu sa Čijo i Sakurom, Sasori biva poražen i ubijen od strane Čijo, i tako umire prvi Akacki član. Posle njih na scenu stupaju dva najefikasnija partnera a to su Kakuzu i Hidan, oni uspešno zarobljavaju Jugito Ni i njenog repatog demona Matatabi poznatijeg kao Dvorepa Mačka, potom i Matatabija zapečaćuju, pošto je Hidan besmrtan on ne može nikako umreti, zato ga Šikamaru zakopava živog u duboku rupu ali činjenica je da ako Hidan bude dugo bez hrane i vode on direktno umire. Kakuzu biva ubijen od strane Kakašija u nameri da uhvati Naruta što biva neuspešno. Kasnije Deidara i njegov novi partner Tobi kreću da uhvate Isobua (Trorepu Kornjaču), Deidara ga uspešno zarobljava, a u međuvremenu Kisame ubija Rošija i time hvata Son Gokua. Deidara je izvršio samoubistvo u nadi da će ubiti i Saskea Učihu koji je ubio Oročimarua (Deidara je jako želeo da ubije Oročimarua i zato je počeo da mrzi Saskea), ali Saske preživljava koristeći Mandu kao svoj štit. Itači umire od bolesti i manjka čakre nakon borbe sa Saskeom, ali pre nego što umire Itači ugrađava Saskeu Amaterasu da se direktno aktivira kada pogleda Obitov Šaringan, kako bi Itači držao podalje Saskea od Obita. Potom najjači član Akackija i vođa Pejn odlazi u Selo Lišća kako bi uhvatio Devetorepu, Pejn skoro uništava Konohu i skoro poubija sve njene važne nindže kao što su Kakaši, Šizune... A petog hokagea Cunade baca u komu i mnogi misle da je ona umrla (što nije tačno). Na kraju kako skroz nebi pobio sve nindže Naruto se vraća sa treninga i sukobljava se sa Pejnom koji ima moć Boga, bila je to veoma teška bitka i Naruto bi oslobodio Kuramu da se njegov otac četvrti hokage, Minato se nije pojavio u njegovim mislima i zaustavio ga. Naruto savladava Pejna i odlazi kod pravog vođe Nagata koji je kontrolisao Šest staza bola. Naruto ubeđuje Nagata da se pred smrt promeni što rezultira oživljavanje svih nindži iz Konohe koje je Pejn pobio. Na kraju ostaju samo Zecu, Tobi i Kisame. Ali nedugo zatim Kisame odlazi na misiju da uhvati Hačibija što biva neuspešno, i kako kunoiči Jamanaka ne bi iz njega izvukao informacije Kisame priziva veliku ajkulu koja ga je ubila i time pojela. Tobi se sprema za IV Nindža Rat, i sarađuje sa Kabutom, a Konan koja je napustila Akacki usled Pejnove i Nagatove smrti biva ubijena od njega. Beli Zecu kasnije biva spaljen od Saskeovog Amaterasua i time umire, a Crni Zecu će biti zapečaćen tek u mangi. Tako da jedini preživeli članovi Akackija su Obito i Oročimaru koga Saske oslobađa iz Ankoinog znaka kletve.

Cilj Akacukija

Glavni Cilj

Iako neki članovi Akacukija imaju svoj sopstveni cilj, svi imaju svoj zajednički cilj: Sticanje svetske dominacije. Nagato je naveo tri koraka koja rade na putu do svog cilja. Prvo, oni planiraju da zarade veliku količinu novca koja će da podrži njihovu organizaciju. Drugo, planiraju da osniju plaćeničke grupe koje će biti lojalne samo Akacukiju. Da izgrade svoju reputaciju, planiraju da prihvate bilo koju misiju koja je plaćena ispod normale, i tako povećavaju svoj prihod. Zato što nije bilo puno ratova u to vreme, šinobi sela nisu htela da daju tako niske cene, što je dovodilo manja sela da iznajmljuju Akacuki. Uz pomoć repatih zveri, Akacuki je počinjao ratove, pa ih odmah potom zaustavio, tako učvršćavajući svoju reputaciju i ubeđivanja svake zemlje da zavisi od njih. Bez ikakvog biznisa, šinobi sela bi kolabirala zbog nedostatka sredstava. Konačno, Akacuki postaje jedina snaga u šinobi svetu, tako da bi lako mogli da osvoje druge zemlje. Članovi ne saznaju za ovaj plan odmah nakon pridruživanja grupi; Hidan, na primer, nije znao za ovaj plan duže vreme. Repate zveri, devet demona gigantske snage i moći, su glavni fokus Akacukija u većem delu serijala. Svakom članu je dodeljeno da uhvati jednu od devet repatih zveri živu ili, u većini slučajeva, osobu u kojoj je ta zver zapečaćena, Jinchirukija. Akacuki je uspeo da zapečati sedam od devet repatih zveri pre početka IV Nindža Rata.

Obitov cilj

Posle Rinine smrti i kakašijeve ne moći da je zaštiti, Obito se vraća kod Madare i odlučuje napraviti svet u kome će postojati Rin. Pod Madarom uči tajne tehnike i sve planove koje je Madara zamislio u stvaranju Desetorepe zveri i beskonačnog Cukujomija. Želi da baci gendžicu na mesec i tako kontroliše sve ljude, odnosno da stvori novi svet, svet bez gubitnika gde ce se i mrtvi nalaziti.

Nagatov Cilj

Nagatov cilj je da koristi repate zveri kako bi stvorio smrtonosni Kindžicu, koji bi mogao da uništi jednu od 5 Velikih Nacija u jednom trenutku, tako da ako zemlje od u u rat, a nemaju svoje šinobi sela, moraće da se obrate Akacukiju i njihovom "oružiju". Nakon svedočenja masivnog uništenja sela, ostale zemlje će biti uplašene i da započnu rat, zbog mogućeg uništenja drugih sela. Dakle, zbog ovog zajedničkog straha, rat bi prestao i da postoji, a ljudi bi znali za mir, sve dok se ne oslobode straha i ne počnu ponovo da koriste oružije. Tako će se ciklus ponoviti, sa malim periodima mira, u beskrajnom lancu mržnje. Pein i Konan su očigledno bili jedini članovi Akacukija svesni ovog plana. Posle Nagatove smrti i Konaninog napuštanja organizacije, ovaj cilj je prestao da postoji.

Itačijev cilj

Nakon pogibije Učiha klana i napuštanja Konohe, Itači, umesto da koristi repate zveri za svoje lične ciljeve, nastavlja da štiti selo i njegove seljane, posebno Saskea, od spoljašnjih sila. Tokom vremena provedenog u grupi, Itači bi stalno "kasnio" sa pokušajima da uhvati Naruta i Devetorepu lisicu, a ustvari bi tajno obaveštavao Konohu o Akacukijevim akcijama. Takođe je jedanput pokušao da ubije

Izgled grupe i formacije

Po Džeraji Akacki u početku su vršili samo špijunažu i atentate. Izgled grupe je isti svi nose crne mantile sa visokim kragnama, na kojima su dezeni u obliku crvenih oblaka, bambus tradicionalne aziske šešire. Takodje cela grupa ima polirane nokte i nose prstenje u zavisnosti od pozicije u grupi. Grupa je podeljena u grupe od po dva. Kada jedan član pogine, zanemnjuje ga neko drugi kao što je bio slučaj sa Sasorijem koga je zamenio Obito.

Akacki Prstenovi

Svaki član Akackija poseduje prsten koji je njegovo lično obeležje.Oznake svih prstenova su poređane na rukama Gedomazoa u skrovištu Akackija.Prsenovi nose svoja imena i članovi ih nose na rukama.Nakon što je Oročimaru napustio Akacki, odneo je prsten i oznaka je uklonjena sa ruke Gedomazoa, što je bio problem.

 • Desni palac: "nula" (零, rei); nosio ga je Pein, njegova boja je tamno ljubičasta
 • Desni kažiprst: "plavo" ili "zeleno" (青, ao, shō); nosio ga je Deidara, njegova boja je tirkizna
 • Desni Srednji Prst: "belo" (白, bya); nosila ga je Konan, njegova boja je bela
 • Desni Prstenjak: "rumenilo" ili "grimizno" (朱, shu); nosio ga je Itači, njegova boja je crvena
 • Desni Mali Prst: "znak vepra" (亥, gai); nosio ga je Zecu, njegova boja je zelena
 • Levi Mali Prst: "nebo" ili "beskraj" (空, ); nosio ga je Oročimaru, njegova boja je bledo plava
 • Levi Prstenjak: "jug" (南, nan); nosio ga je Kisame, njegova boja je žuta
 • Levi Srednji Prst: "sever" (北, hoku); nosio ga je Kakuzu, njegova boja je tamno zelena
 • Levi Kažiprst: "tri" (三, san); nosio ga je Hidan, njegova boja je narandžasta
 • Levi Palac: "dragulj" ili "lopta" (玉, gyoku); nosio ga je Sasori(kasnije Tobi), njegova boja je ljubičasta

Propast Organizacije

Velika većina članova Akackija je umrla na ovaj ili onaj način. Deidara je umro u borbi protiv Saskea aktivirajući samoeksploziju kojom je razneo sebe. Hidan je poginuo u borbi sa Šikamaruom koji ga je zakopao u zemlju živog. Itači je umro u borbi protiv Saskea od iscrpljenosti i isceđene čakre.Kisame je izvršio samoubistvo prizvavši ajkulu koja ga je pojela.Samoubistvo je izvršio da Inoči Jamanaka ne bi mogao da izvuče nikakve informacije iz njega. Sasorijev život je okončala Čijo koja je iskoristila lutke njegovih roditelja kako bi ga ubila.Konan je završila život u borbi protiv Tobija štiteći Nagatov Rinegan. Tobi ju je ugušio i bacio u more. Nagato se žrtvovao koristeći džicu oživljavanja kako bi vratio u život sve koje je pobio tokom invazije.Beli Zecu je spaljen od strane Saskeove Amaterasu strele krajem Četvrtog Svetskog Šinobi Rata.Obita je ubila Kaguja Sveubijajućim kostima. Crni Zecu je zajedno sa Kagujom zapečaćen u Mesec od strane Naruta i Saskea. Jedini preživeli član je Oročimaru koji je u stvari bivši član.

Saradnici Akackija

Parovi

Nagato i Konan

 • Mete: Saiken (Zapečaćen, Pein, samo u animeu), Kurama (Pao,Pein)
Nagato and Konan

Nagato i Konan

Tim je funkcionisao veoma dobro, o čemu svedoči Konanina lojalnost prema Pejnu. Kao vođa Akackija, Pejn je jedini kontakt sa ostalim članovim organizacije, sem Konan, imao putem Tehnike pečaćenja: Devet pečata fantomskih zmajeva. Pored toga, Pejn je bio vođa Sela Kiše i koristio ovo selo kao neku vrstu sedišta za Akacki, dok je Konan bila u službi zamenika vođe.

Oročimaru i Sasori

 • Mete:Nepoznato
Sasori and Orochimaru

Oročimaru i Sasori unutar svoje lutke Hiruko

Sasori je tvrdio da su on i Oročimaru radili dobro zajedno tokom njihovog partnerstva. Međutim, , Oročimaru je, nakon neuspelog pokušaja da preuzme Itačijevo telo, zbog izgubljenog poverenja zauvek morao da napusti organizaciju. Na njegovo mesto nekadašnjeg Sasorijevog partnera stupa bombaš iz sela kamena, Deidara.

Deidara i Sasori

 • Mete: Šukaku (Deidara,Zapečaćen), Kurama (Deidara,Pao)
Deidara and Sasori

Deidara i Sasori (Hiruko)

Formiran od dva umetnika u Akackiju, Deidara i Sasori su radili dobro u većem delu, ali su imali neke male konflikte o idejama o umetnosti. Sasori je tvrdio da je umetnost nešto predivno i da će opstati daleko u budućnosti, kao što su njegove marionete, dok je Deidara tvrdio da je umetnost prolazna i da dolazi i odlazi brzo, kao što je njegova eksplozivna glina. Ali, kao što se da videti, Sasori je voleo da završava stvari veoma brzo, dok je Deidara voleo da sve radi polako.U Četvrtom ratu obojica su bili oživljeni i ponovo partneri.

Deidara i Tobi

 • Mete: Isobu (Tobi,Zapečaćen)
Team Tobi Deidara

Deidara i Tobi

Formiran tim nakon Sasorijeve smrti, Tobi je predstavljen kao lako nađena zamena. Uprkos Tobijevoj želji da moli svog "senpaija", Deidara je smatrao njegov stav detinjastim, i to mu je bila najveća neprijatnost. Uprkos ovoj iritaciji, Tobi i Deidara rade dobro kao partneri, što je i prikazala Deidarina bitka sa Saskeom. Tobi postavlja Deidarinu eksplozivnu glinu pod zemljom, kako bi mogao da pomogne svom "senpaiju" u zadnjim minutima svoga života. Deidara je čak i pokušao da zaštiti Tobija, uprkos Tobijevom dosađivanju svojom šašavošću.

Hidan i Kakuzu

 • Mete: Čomei (Kakuzu,Zapečaćen,samo u animeu)Matabi (Hidan,Zapečaćena), Kurama (Kakuzu,Pao)
Hidan and Kakuzu

Hidan i Kakuzu

Za sada najefikasniji tim, tim koji je izgledao kao nezaustavljiv kada su Hidan i Kakuzu zajedno, što je i Šikamaru komentarisao da bi morali da odvoje ovaj duo. Pejn je odlučio da stavi ovo dvoje zajedno zbog njihovih jedinstvenih sposobnosti. Hidan nije mogao da bude ubijen kao uspešan eksperiment "Jašin", čak i ako mu odseku glavu, a Kakuzu može lako da pobesni, pa bi u svakom trenutku mogao da ubije bilo koga oko njega, uključujući i njegovog partnera. Dakle, Kakuzu bi mogao pomahnita u svakom trenutku, a da uopšte ne brine o Hidanovom zdravlju. Sebe nazivaju "Besmrtnim Kombom" (不死コンビ, Fushi Konbi).Kisame ih je u šali nazivao "Zombi Kombo" ((ゾンビコンビ, Zonbi Konbi).

Itači i Kisame

 • Mete: Kurama (itači,Pao), Son Goku (Kisame,Zapečaćen), Gjuki (Kisame,Pao)
Team Itachi Kisame

Itači i Kisame

Ovaj tim je bio prilično dobar i efikasan. Par je izvršio sve misije koje im je Pejn dao, sa jedinim izuzetkom od Devetorepe Demonske Lisice. Međutim, iako je Itači dvostruki agent, on je pao na ovoj misiji namerno. Za razliku od ostalih Akacki timova, Itači i Kisame su se veoma dobro slagali: Kisame bi uradio sve što bi ga Itači pitao da uradi bez pogovora i stalno bi pričali, ako nisu u borbi.

Zecu

 • Mete:Nepoznato
Zetsu-san

Spojene polovine Zecua

Iako nije baš tim od dva čoveka, Zecu ima dve ličnosti, što mu je dovoljno da radi kao tim od dva člana. Ove dve strane se mogu podeliti, dozvoljavajući svakoj polovini da ima svoje sopstveno telo. Obe njegove strane imaju sposobnost da čitaju tuđe misli, što im dobro dođe tokom borbe. Još jedna jedinstvena sposobnost Zecua je njegova sposobnost da stvara klonove. Kisame je ove klonove opisao kao živa bića u odnosu na klonove napravljene uz pomoć čakre.

Itači i Džuzo

 • Mete: Isobu (Pao)
Jūzō And Itachi

Džuzo i Itači

Tim je bio na nekoliko misija na kojima su radili veoma dobro.Njihova poslednja misija je bila lociranje i zarobljavanje

Isobua na kojoj su pali tokom te bitke Džuzo je ubijen te je tim prestao sa radom.Radili su veoma dobro s obzirom na to da su imali više formacija za sukobljavanje sa nindžama

Tim Taka (Nije regularni član)

 • Meta: Gjuki (Pao)
Team Taka Akatsuki attire

Tim Taka

Kada su se Akackijeve snage svele na samo pet člana, Tobi je unajmio Saskeov Tim Taka, koji želi da uništi Konohu. Da bi završio svoje ciljeve, Tobi daje Saskeovom timu da uhvate Osmorepog Demonskog Oktopusa, Gjukija, dok Akacuki (posebno Pejn) odlazi u Konohu ne bi li uhvatio Devetorepu Demonsku Lisicu i Naruta. Tehnički, članovi Tima Taka nisu bili potpuni članovi Akackija, nisu nosili svoje prstenove, ali su ipak imali Akackijeve ogrtače, ovoga puta sa kapuljačom. Nakon uspevanja da uhvate čoveka koji je ličio na Kiler Bija, Saske izjavljuje da Tim Taka nema više nikakve veze sa Akackijem. Međutim, Saske ostaje jedini iz Take koji će biti u kontaktu sa Tobijem i Akackijem.

Članovi

Jahikov Akacki

Član Status Poreklo
Daibucu (Samo u Animeu) Mrtav Ne zna se
Kie Mrtav Selo kiše
Konan Preživela do sledeće grupe Selo kiše
Kjusuke Mrtav Selo kiše
Nagato Uzumaki Preživeo do sledeće grupe Selo kiše
Jahiko Umro u borbi sa Hanzom Selo kiše

Nagatov Akacki

Član Status Poreklo
Deidara Umro u borbi sa Saskeom Selo kamena
Hidan Poražen od strane Šikamarua Selo pare
Itači Učiha Umro od bolesti u borbi sa Saskeom Selo lišća
Kakuzu Umro u borbi sa Timom Kakaši Selo vodopada
Kisame Hošigaki Preživeo do sledeće grupe Selo magle
Konan Napustila organizaciju Selo kiše
Nagato Uzumaki (Pejn) Umro posle Peinovog napada na Selo lišća Selo kiše
Obito Učiha (Tobi) Preživeo do sledeće grupe Selo lišća
Oročimaru Napustio organizaciju Selo lišća
Beli Zecu Preživeo do sledeće grupe Nema
Crni Zecu Preživeo do sledeće grupe Nema
Sasori Umro u borbi sa Timom za spašavanje Kazekagea Selo peska
Džuzo Biva Umro od povreda zadobijenih u borbi sa Jagurom Selo magle
Kakuzuov partner Ubijen od strane Kakuzua Nepoznato

Obitov Akacki

Član Status Poreklo
Crni Zecu Zapečaćen tehnikom Šest Puteva Čibaku Tensei Nema
Kisame Hošigaki Umro na Ostrvu Kornjača Selo magle
Obito Učiha Ubijen od strane Kaguje Selo lišća
Beli Zecu Ubijen od strane Saskea Nema

Šinov Akacki

Član Status Poreklo
Šin Učiha Ubijen od strane svojih klonova Nema
Šin Učiha (klonovi) Napustili organizaciju Nema

Asocijacije

Zanimljivosti

 • Masaši Kišimoto je u prvom planu imao nameru da Akacki učini grupom čudovišta bez ljudskih osobina, o čemu svedoči Zetsuov, Kisameov i Kakuzov izgled, kao i to što se Konan može podijeliti na papire a da je Sasori zapravo lutka bez osjećanja, kao i neke osobine ostalih članova.
 • Od svih članova svi osim Deidare su stupili dobrovoljno, ali Deidara posle stupanja u grupu nije smetalo jer smatra grupu artistički nastrojenu. Jednini član koji je istupio iz grupe je Konan, a po navodima Tobija, kazna za bekstvo iz grupe je smrt. Konan je navodno poginula u borbi sa Tobijem.
 • Hidan i Kakuzu su jedini partneri koji su umrli istovremeno.
 • Sve Učihe koje su preživeli masakr su postali Akacki članovi.
 • Obe vođe Akackija Nagato i Tobi su nosili prstenje na svojim palčevima.
 • Karin, Suigecu, Džugo i Saske(Taka) nisu regularni članovi Akacukija već samo saradnici.
 • Hidan je stupio u Organizaciju neposredno pred početak Drugog serijala.
 • Jedini kontakt sa Pejnom uživo imali su Tobi i Konan, a ostalim članovima Pejn se obraćao putem Magičnog Tela.
 • Otkako je Oročimaru napustio organizaciju, ostalim članovima treba duže dok zapečate repatu zver.
 • Hidan je jedini član Akackija koji nikada nije sreo Naruta.