FANDOM


Pažnja: Molimo vas da NE pišete gluposti po člancima, tipa "Ovaj lik ne valja", "Ovaj lik valja", "On mi je omiljeni lik", "On je najjači"... Takođe ne smete vređati druge i pisati ružne reči!

Gara (我愛羅) je nindža Sela Peska. On je napravljen džinčurikijem jednorepe zveri, Šukakuom, pre nego što je rođen, uzrokujući da ga se meštani Sela Peska plaše kao čudovišta. Pošto nije imao nikoga bliskog, Gara je odrastao mrzeći svet i brinući se samo o sebi, opravdajući svoje postojanje ubijanjem bilo koga na koga naiđe. Nakon što je poražen u borbi sa Narutom — džinčurikijem kao što je on, koji je našao snagu u prijateljsvu — Gara se ugledao na Naruta. On postaje peti Kazekage (五代目風影, Godaime Kazekage, Bukvalno značenje: Peta Senka Vetra) da bi zaštitio selo i sve one koji žive u njemu, što je oslobodilo stanovnike i ostatak sveta da ga se plaše.

Pozadina

Gara je rođen kao treće dete Četvrtog Kazekagea, Njegova majka je imala poteškoće na porodjaju i Gara je bio suviše mali. Ipak Čijo koja je bila savetnica Garinog oca, savetovala je svoga vodju da ubaci u Garu jednorepog Šukakua, demona peska, jer je mislila da je on jedino potencijalno dete. Garina majka je pred smrt rekla kako će uvek štititi Garu. Gara je odrastao pod zaštitom svoga ujaka Jašamarua. Jašamaru je u početku govorio dečaku da ga je majka bezuslovno volela.

Gaara's birth-0

Garino rođenje

Gaara's vow

Gara se zakleo da će da živi samo za sebe

Međutim, ostatak sela se plašilo Gare zbog demona. Garin otac je rešio da testira Garu pa je poslao brojne ubice da ga ubiju. Takodje je naložio Jašimaruu da evakuišu selo i pošto je Jašimaru bio njegova desna ruka, da on napadne Garu i kaže mu da ga majka nije volela, kao bi se uverio da li njegov sin može kontrolisatui zver. Gara je napao Jašamarua, neznajući da je to on. Saznavši da je povredio jedinu osobu koja je birnula o njemu Gara zapada u histeriju. Jašamaru ispunjava kazekageovu želju i govori Gari da ako živi za sebe sigurno će preživeti i da je njegova majka na samrti proklinjala selo. Potom Jašimaru otkopčava prsluk i otkriva papirne bombe koje samo što nisu eksplodirale. Gara obuzet besom zbog smrti voljenog ujka i laži koja ga je sludela i svega

što se izdešavalo oslobadja Šukakua. Garin otac koristi tehniku zlata jer zlato je dovoljno teško da zaustavi peščanog demona.

Posle ovih događaja Gara je pratio filozofiju ubice. Živeo je da ubija i govorio kako ga smrt drugih ispunjava. Prema bratu Kankuru i starijoj sestri Temari, osećao je samo prezir. Čak je došao u iskušenje da ubije članove tima da ga Temari nije zaustavila.

Ličnost

Gaara's dream

Garina najdublja želja da ima srećno detinjstvo

Gara je dosledno bio nežan prema drugima tokom svog ranog života. Iako ga se većina seljana Sela Peska plašila i prezirala ga, bio je u stanju da to istrpi zbog ljubavi koju je osećao od Jašamarua i svoje majke. Njegov otac, Rasa, verovao je da ove prefinjenosti ometaju razvoj Gare kao džinčurikija, pa ih mu je oduzeo. Naredio je Jašamaruu pa pokuša da ubije Garu i da, ako ne uspe, kaže Gari da ga ni on ni njegova majka nisu voleli. Rasin plan je uspeo jer je Gara posle Jašamaruove smrti prestao da pokušava da se zbliži sa ljudima, Umestu toga, fokusirao se na sebe, vođen isključivo svojim željama i svog opstanka.

Tokom svojih godina brinujući se samo o sebi, Gara je bio neslavno poznat kao "Gara od pustinje". Iako je spolja izgledao mirno, bio je duboko neuravnotežen, potpuno nedirnut tuđim molbama za milost, i u određenim situacijama, žedan krvi. Njegovo ponašanje je delom zbog Šukakua, čiji glas i sam Gara može čuti u svojoj glavi koji podstče nasilje u svakoj prilici i koji muči Garu sa pretnjma da će mu preuzeti kontrolu nad telom ako zaspi, zbog čega Gara ima nesanicu. Ali Šukaku nije skroz odgovoran za njegovo ponašanje. Gara jednostavno mrzi druge ljude zbog postojanja, verujući da su, dokle god su živi, pretnja za njegov život. Njegova svrha je, dakle, da ubije bilo koga ko je jak ili ko je doživeo slično kao i on, jer će samo tako dokazati svoje postojanje. Za one koji ga ne interesuju, on je obično povučen i tih. Kada mora da komunicira sa njima, on to čini sa otvorenim nepoštovanjem njihovih osećanja i često preti da će ih ubiti, čak i svog brata i sestru, ako postanu prevelika smetnja za njega.

Garina prošlost je veoma slična kao i Narutova: obojica su bila džinčuriki još od dana kada su rođeni, obojica su bila omržena od skoro svih u njihovim selima, i obojica su odrasla bez roditeljske ljubavi. Ali dok je Gara na kraju odustao od drugih ljudi, Naruto je nastavio da pokušava da dobije priznanje od svojih vršnjaka i sela, i na kraju je uspeo u tome. Dok Gara traži snagu u zaštiti samog sebe, Naruto traži snagu u zaštiti prijatelja koje stekne. Kada su se njih dvojica borili tokom napada na Konohu, i kada je Naruto pobedio Garu, Gara to uzima kao dokaz da su njegovi izbori u životu bili pogrešni i da se predao svojim teškim okolnostima suviše lako. Od tog trenutka pa nadalje, on počinje da se udaljava od "Gare od pustinje" i da umesto toga oponaša Naruta, poboljšavajući odnose sa svojim bratom i sestrom, sprijateljivši se sa selom i nalaženjem nečega zbog čega će dati svoj život da bi to zaštitio. Njegov odnos sa Šukakuom se poboljšao nekako kada je rekao repatoj zveri da ga je nekada mrzeo ali mu je zahvalan jer je zbog njega upoznao Naruta, zbog njegovog bolnog života koji mu je Šukaku obezbedio.
180px-Gaara Kazekage

Gara sa kezekageovom kapom

Gara postaje Kazekage Sela Peska na početku II dela, pokazavši uspeh svog ugledanja na Naruta. Gara dobija novu svrhu u životu, a to je da pruži svu svoju energiju da bi služio selu i svima onima koji žive u njemu. Iako on i dalje ima ljude koji ga osuđuju, većina meštana ga obožava i učinili bi sve da bi mu pomogli da promeni Selo Peska i ostatak sveta

Izgled

Gaara first Part I

Garin izgled u I delu

Gaara full body

Garin izgled u II delu

Gara ima svetlu kožu, zelene oči i kratku crvenu kosu. U većini života je imao prirodno bodljikavu kosu, ali ju je u odraslom dobu imao pročešljanu i razdvojenu na desnu stranu. On nema karakteristične zenice ili obrve, zbog čega su ga drugi ponekad ismejavali. On ima crne prstenove oko očiju ceo svoj život, što Gamabunta opisuje kao nesanicu. Kao dete je urezao kanđi (znak) za "ljubav" (愛, ai) na levoj strani čela, zbog čega je njegova kosa razdvojena da bi se znak video. U II delu, mnoge devojke u Selu Peska su počele da Garu smatraju zgodnim.

Gaara - The Last

Garin izgled u The Last: Naruto the Movie

Na početku I dela, Gara je nosio crnu odeću sa otvorenim vratom, sa rukavima kao na majici i pantalone skoro pune dužine. Uz to, on nosi belu krpu preko desnog ramena i leve strane bokova. On ima široki kožni povez preko levog ramena do desnog kuka sa kojim nosi svoju peščanu tikvu i oko kog se obavija njegov štitnik za čelo. U ranim poglavljima mange, on takođe ima nekoliko minđuša. Njegov izgled je uglavnom isti na kraju prvog dela, iako je promenio svoju prethodnu crnu odeću sa crveno-braon odećom sa dužim rukavima i uspravnom kragnom. Nosi mrežasti oklop na zglobovima ruku i nogu.

U II delu, Gara nosi kaput sa dugim rukavima tamno-crvene boje i tamne pantalone pune dužine. Preko kaputa nosi dve kopče, sivi prsluk preko levog ramena i dva kopčana pojasa sa kojima nosi svoju tikvu. U nekim prilikama nosi tipičnu Kazekage odeću, a u Četvrtom Šinobi Svetskom Ratu nosi tipični pancir Sela Peska.

U The Last: Naruto the Movie, Gara ima tamno-crvenu košulju sa dugim rukavima i sa nekoliko dugmadi i pantalone koje odgovaraju boji košulje. On Takođe nosi pojas, i sada manju peščanu tikvu koju je privezao za levu stranu. U odraslom dobu, Gara počinje da nosi kaput.

Sposobnosti

Shield of Sand

Garin peščani štit

Gara je iz detinjstva bio odgajan kao "Ultimativno oružje" Sela Peska. On je veoma jak za svoje godine. U I delu, on postaje favorit za osvajanje čunin ispita, kao i neophodan u planiranju uspeha za Napad na Konohu. Njegova slava se prostire od tog trenutka, tako da je kasnije bio prepoznatljiv Kimimarou.

Gara je lik koji je kontrolisao pesak. On je bio jedini koji je to mogao da uradi. Zbog ljubavi njegove majke kada god ga je neko napadao pesak bi ga sam zaštitio. Gara je veoma moćan nindža što je i pokazao u mnogim borbama. Šukaku je u pocetku uspevao da preovlada Garom, ali je Gara kasnije naučio to da potisne.

Nindžicu

U animeu, Gara je prikazan kako je vežbao sa nekoliko različitih nindža oružja, dovoljno da može da identifikuje "jōhyō" kao relativno manje smrtonosno oružje, a zatim nauči Macuri kako da rukuje njime. Njegova prirodna transformacija čakre uključuje Zemljani, Munjeviti i Vetroviti stil, pri čime ih meša sa peskom da bi povećao brzinu i pokrivenost površine. U Gaara Hiden, prikazano je da je Gara nasledio Magnetni stil kekei genkai od svog oca, koji on izbegava da koristi u borbi, tako da može da ga iskoristi kao poslednje sredstvo o kojem protivnici ne znaju. On može da koristi svoj magnetni stil da bi povećao gustinu svoje čakre i peska, čime se jača njegova odbrana.

Manipulacija peska

Gaara Attempting To Kill Lee

Gara manipuliše peskom

Kao Šukakuov džinčuriki, Gara je u stanju da manipuliše peskom. On nosi zalihe peska gde god da ide u tikvi, koja je i sama napravljena od peska. Taj lični pesak je prožet njegovom sopstvenom čakrom, omogućavajući mu da ga primeni brže i manipuliše njime preciznije.

Zanimljivosti

Ime "Gara" bukvalno znači "demon koji voli samo sebe" (我愛羅)

 • U anketi za najpopularnijeg lika iz Naruta, Gara je jedan od četiri likova koji su uvek bili u top deset.
 • Prema podacima:
  • Garin hobi je borba i uzgajanje kaktusa.
  • Garina omiljena hrana je posoljeni jezik i bubac dok mu je najmanje omiljena hrana Yōkan i marron glacé.
  • Gara i Naruto su iste visine i težine u drugom delu,
  • Gara želi da se bori sa Saskeom Učihom i sa bilo kim, ako je to za dobrobit sela.
  • Gara je zvanično završio ukupno 34 misije: 0 D-rank, 9 C-rank, 8 B-rank, 14 A-rank i 3 S-rank.
  • Garine omiljene reči su, u prvim i drugim podacima, "ljubav za sebe" (自愛, jiai), a u trečim podacima, "osećanja" (慈愛, jiai) i budućnost (未来, mirai).
 • Znak na Garinom čelu znači ljubav.
 • Gara je postao Kazekage sa samo 15 godina i on je drugi najmlađi poznat Kage.