FANDOM


Hokage hat.svg

Hokage kapa

Hokage (火影, Senka vatre) je titula vodje sela lista. Do sad je postojalo sedam zvaničnih Hokagea, ne računajući Danzoa Šimuru, koji je na poziciju dospeo usled kome u koju je zapala peti Hokage Cunade, a iz koje se oporavila. U Mangi u poglavlju 700 poznati su 6. (Kakaši Hatake) i 7. (Naruto Uzumaki).[1][2]

Pozadina

Titula Hokagea je kreirana od strane Haširame Sendžua na zahtev Feudalnog Lorda Države Vatre. Ime Hokage predstavlja šinobija koji štiti selo lišća iz senke. Selo lišća je kroz celu radnju mange i anime imalo šest hokagea, sa sedmim koji je odabran u Poglavlju 700. Uglavnom prethodni Hokage bira novog. U slučaju da prethodni umre savet sela bira novog hokagea. Predloge daju prošli hokagei i kandidat mora imati veliku snagu(da bude jedan od najjačih u selu) i da ima visoku inteligenciju i instinkt za vđenje države i rata.

Haširama je spasao selo od Kurame, i njegova žena je postala prvi Džindžuriki. Tobirama je učestvovao u Prvom Svetskom Šinobi Ratu, i spasao svoj tim. Hirunzen je izvojevao pobede u prva tri Svetska Šinobi Rata. Nasledio ga je Minato, koji je poginuo zapečativši Kuramu u Naruta. Hirunzen je kasnije poginuo zapečativši Oročimaruove ruke. Cunde je bil u komi od Pejnove invazije do Četvrog Svetskog Šinobi Rata. Nakon što je Tim 7 spasao svet od Kaguje, predala je titulu Kakašiju. A sada aktuelni Hokage je Naruto.

Lista Hokagea

Prvi Hokage

Hokage Hashirama

Haširama Sendžu

Haširama Snedžu (千手柱間) je Prvi Hokage (初代火影, Shodai Hokage) Sela Lista. Tokom života je bio poznat kao Bog Šinobija (忍の神, Shinobi no Kami) zbog njegovih neverovatnih sposobnosti. Haširama je oduvek želeo mir i sa svojim prijateljem, Madarom Učihom je osnovao Selo Lista. Madara je napustio selo i pokušao da ga uništi pomoću Devetorepe Lisice, ali ga je Haširama pobedio, mnogi su mislili da ga je i ubio. Nakon te pobede njegova žena Mito Uzumaki, je postala prvi Kuramin Džindžuriki. Haširama je poginuo tokom Prvog Svetskog Šinobi Rata. On je brat Drugog Hokagea.

Drugi Hokage

Tobirama Senju

Tobirama Sendžu

Tobirama Sendžu (千手扉間) je Drugi Hokage (二代目火影, Nidaime Hokage) Sela Lista. Njegov brat, Haširama, je osnovao ovo Selo, a Tobirama ga je stabilizovao i učvrstio ga u političkom smislu. On je osnovao Konohinu Vojnu Policiju, koju su činili pripadnici Učiha klana. On je bio učitelj Trećeg Hokagea. Pogino je za vreme Prvog Svetskog Šinobi Rata kao mamac u borbi protiv odreda zlatnog roba.

Hiruzen Sarutobikkkkkkkk

Hiruzen Sarutobi

Treći Hokage

Hirunzen Sarutobi (猿飛ヒルゼン) je Treći Hokage (三代目火影, Sandaime Hokage) Sela Lista. Hirunzen je bio jak nindža, koji je nazvan Bog Šinobija (忍の神, Shinobi no Kami). On je pobedio sa Selom Lista u Prvom Svetskom Šinobi Ratu. Trenirao je tri Legendarna Sanina. Selo Lista je za vreme njegove vladavine pobeilo i u Drugom i Trećem Svetskom Šinobi Ratu. On je poginuo za vreme Oročimaruove invazije na Selo Lista, ali mu je zapečatio ruke, da više ne bi mogao da koristi Nindžicu. Među saninima koje je trenirao, bio je i Peti Hokage.

Images-1435051563

Minato Namikaze

Četvrti Hokage

Minato Namikaze (波風ミナト) je Četvrti Hokage (四代目火影, Yondaime Hokage) Sela Lista. Tokom života je bio poznat po svojoj brzini, pa je zato dobio nadimak Konohin Žuti Trepljaj (木ノ葉の黄色い閃光,Konoha no Kiiroi Senkō). Došao je na poziciju Hokagea jer je preokrenuo tok Trećeg Svetskog Šinobi Rata u Konohinu korist. Njegova žena je bila drugi Kuramin Džindžuriki. Poginuo je kada je Kurama napala Selo Lista, ali je spasio selo zapečativši pola Kurame u Naruta, a pola je ostalo u njemu. Minato je trenirao Šestog Hokagea i on je otac Sedmog Hokagea.

Peti Hokage

Tsunade as Hokage-0

Cunade Sendžu

Cunade Sendžu (綱手) je Peti Hokage (五代目火影, Godaime Hokage) Sela Lista. Ona je jedna od Tri Legendarna Sanina. Ona je poznata po svom Medicinskom Nindžicuu. Kao mlada nije imala sreće, jer joj je poginuo brat, Navaki Sendžu, i onaj u koga je bila zaljubljena, Dan Kato. Njen predlog je usvojen, da svaki tim ima jednog medicinskog nindžu. Ona nije uopšte poginula, i vodila je Konohu u Četvrtom Svetskom Šinobi Ratu. Ona je takođe unuka Prvog Hokagea. Ona je učenica Trećeg Hokagea.

Šesti Hokage

Images-1435052515

Kakaši Hatake

Kakši Hatake (はたけカカシ) je Šest Hokage (六代目火影, Rokudaime Hokage) Sela Lista. Nakon dobijanja Šaringana, Kakaši je dobio nadimak Nindža Kopir Kakaši (コピー忍者のカカシ, Kopī Ninja no Kakashi) i Kakaši od Šaringana (写輪眼のカカシ, Sharingan no Kakashi). Kao dete je učestvovao u Trećem Svetskom Šinobi Ratu, kada je i dobio Šaringan. Preživeo je i Oročimaruovu i Pejnovu (odnosno Nagato ga je oživeo) invaziju na Selo Lista. Preživeo je i Četvrti Šinobi Svetski Rat, nakon koga je postao Šest Hokage. Kakaši je sin Sakuma Hatakea. Kao mali nije imao sreće, jer mu se otac ubio.

Sedmi Hokage

Images-1435053018

Naruto Uzumaki

Naruto Uzumaki (うずまきナルト) je Sedmi Hokage (七代目火影, Nanadaime Hokage) Sela Lista. Odmah po rođenju su mu poginuli su mu roditelji, i u njemu je zapečaćena Devetorepa Lisica. Naruto je imao grozno detinjstvo. Preživeo je Oročimaruovu invaziju na Selo Lista Stekao je slavu nakon što je pobedio Šest Staza Bola. Doneo je pobedu Šinobi Savezu. Zajedno sa Saskeom Učihom i Sakurom Haruno je pobedio Džubija, i zapečatio Kaguju. Oženio se Hinatom Hjuga, i pobedio Toneri Ocucukija. Kakaši mu je predao titulu Hokagea. On je jedini Hokage koji je bio Genin pre postavljanja na ovu poziciju. On je sin Četvrtog Hokagea, a učenik Šestog Hokagea i jednog od Tri Legendarna Sanina, Džeraje.

Kandidati za poziciju Hokagea

Oročimaru

Orochimaru-0

Oročimaru

Oročimaru (大蛇丸) je jedan od tri Sanina i borio se na strani Konohe u Drugom Šinobi Ratu. Bio je kandidat za poziciju Četvrtog Hokagea neposredno pre Minata Namikazea, jer je bio odličan kandidat za tu poziciju. Njegov zahtev je teška srca odbio tadašnji Hokage, Hiruzen Sarutobi, zbog Oročimaruove skrivene anbicije i manjka ljubavi prema sopstvenom selu.

Džeraja

YoungJiraiya5

Džeraja

Džeraja (自来也) je kao i Oročimaru jedan od Sanina i mnogo puta je brano Konohu. Prvobitno je bio kandidat za Četvrtog Hokagea, nakon što je Oročimaruov zahtev odbijen, ali je u to vreme boravio u Selu Kiše, pa je umesto njega izabran Minato Namikaze. Drugi put ga je savet sela nominovao za Petog Hokagea, ali je Džeraja odbio uz obrazloženje da je Cunade bolji kandidat od njega.

Danzo Šimura

Danzo as hokage-1

Danzo Šimura

Danzo Šimura (志村ダンゾウ) je veliki deo svog života bio jedan od članova saveta Konohe. Postao je kandidat za Šestog Hokagea, i bio je na vlasti dok je Cunade bila u komi. Prisustvovao je Kage Samitu održanom u Zemlji Gvožđa, potom je ubijen od strane Saskea Učihe.

Ostali Hokagei

Kizashi Haruno as the Fourth Hokage

Kizaši Haruno

Promenjeni Četvrti Hokage

U Gendžicu svetu u Naruto Filmu: Put do nindže Kizaši Haruno (春野キザシ) je Četvrti Hokage, isto kao i Minato umro je štiteći selo u velikom ratu u koji je Konoha upala.

Izvori

 1. Hokages Manga 700
 2. Manga 654

Zanimljivosti

 • Haširama Sendžu je želeo da titulu Prvog Hokagea ponese Madara Učiha, međutim Tobirama se nije složio, kao i selo, pa je Madara napustio selo.
 • Kakaši bi postao Šesti Hokage da se Cunade nije probudlia iz kome, ali kasnije je postao.
 • Asuma je rekao da Šikamaru ima najbolje predispozicije da postane Hokage, ali da on neće biti Hokage jer je previše lenj.
 • Oročimaru je bio veliki kandidat za četvrtog hokagea, ali zvog manjka ljubavi prema selu, Hirunzen ga nije proglasio njegovim naslednikom.
 • Od svih Hokagea jedino Minato nije proglasio zvanično svog naslednika.
 • Tobirama je jedini Hokage koji nije prikazan sa Hokage kapom.
 • Od sedmoro Hokagea, troje njih je iz Sendžu klana.
 • Hirunzen Sarutobi je jedini Hokage koji je učestvovao u sva Četiri Svetska Šinobi Rata.
 • U manga epilogu, poznat je Sedmi Hokage, međutim i prethodna dva Hokagea su još uvek živa (Kakaši i Cunade) što znači da su i oni još uvek zvanično na vlasti.