FANDOM


Rok Li
[[

300px-Lee2

300px-Lee timeskip

Rock Lee (epilogue)

|250px]]
Li u prvom i drugom delu

Ime na japanskom

(ロック・リー, Rokku Rī)

Pol

Muški

Broj godina

Deo I: 13-14 Deo II: 16-17

Visina

Deo I: 158.5 cm-162.1 cm Deo II: 172 cm

Težina

Deo I: 46.6 kg-47.5 kg Deo II: 54.7 kg

Krvna Grupa

A

Kekei Genkai

N/A

Klasa

N/A

Pripadnost

Selo lišća

Nindža Rank

Deo I: Genin
Deo II: Čunin


Rok Li (ロック・リー, Rokku Rī) je jedan od glavnih likova u mangi i animeu, on je čunin ranga iz Sela skrivenog u lišću i član Tima Gaj.

Pozadina

Za vreme dok je bio student na nindža akademiji, Li je prikazan bez imalo talenta za nindžicu i gendžicu, zato se fokusirao samo na svoj taidžicu. Zbog ovoga je često bio ismejavan od svojih vršnjaka.

Kada je Li maturirao na nindža akademiji bio je smešten u timu sa Tenten i Nedži Hjugom. Tokom njihovog prvog sastanka, Li je rekao da će postati moćan nindža bez upotrebe nindžicua i gendžicua, iako mu se Nedži podsmevao, njihov sensej Gaj je verovao u Lia i naučio ga mnogim moćnim taidžicu tehnikama.

Ličnost

Kada je došao na nindža akademiju Li je shvatio da nije u stanju da koristi neke nindza tehnike. Rezultat toga bio je pocetak konstantnog i teškog treniranja kako bi mogao parirati talentovanijim borcima. Posle završene akademije Li se pridružio Gajevom timu zajedno sa Ten Ten i Nedžijem Hjugom. Gaj je bio Lijeva inspiracija i uzor kako da postane pravi nindža, a i sam Gaj je uživao trenirajući Lija.

Lee Pose

Lijeva poza "dobrice"

Pod vođstvom Gaja, Li je stekao veliki broj osobina svog senseja: on je energičan, optimista, vrele krvi i prikazan je kao "dobrica". On smatra da ne može da ne voli hranu i pokazuje jaku posvećenost svojim obećanjima; kada prekrši obećanje, on sebi zadaje naporan trening da bi sprečio da se to ponovi. Li se drugima obraća sa poštovanjem, nikada ne koristi kontrakcije ili psovke i uvek se drugima obraća sa počasnim izrazom (-san, -kun, -čan) (osim svom timu, jer Li oseća da su dovoljno bliski da govore neformalno). On takođe nosi malu knjigu i olovku da bi se prisetio saveta koje mu Gaj daje sa vremena na vreme.

Sposobnosti

Li nema talenta za nindžicu i gendžicu i ne može da ih koristi. Li je verovao da može postati veoma poznat nindža koristeći samo taidžicu, iako je imao veoma malo talenta za to, Gaj je počeo da ga uči moćnim taidžicu tehnikama.
180px-Eight Gates-Rock Lee

Li otvara treću kapiju.

Savladavši tehnike koje ga je sensei učio, Li je postao jedan od najvećih taidžicu majstora. Li je veoma brz, za vreme njegove borbe sa Saskeom čak i sa Šaringanom Saske nije uspeo da isprati Lijeve pokrete. Rok lijeva prva brzina se vidi kada sa nogu skida svoje tegove, dobio je veliku brzinu da čak ni Garin pesak nije uspeo da ga isprati.

Lijev senei, Gaj ga je naučio da otvori pet od ukupno osam kapija čakre. Zbog otvaranja samo jedne kapije dovodi do stradanja mišića sensei mu je naredio da samo tehniku može da koristi kada je u opasnosti ili kada želi da zaštiti nekog dragog.

Li postaje neverovatno jak kad se napije (stil pijane pesnice).

Statovi

Knjiga podataka Nindžicu Tajdžicu Gendžicu Inteligencija Jačina Brzina Čakra Znakovi Rukama Ukupno
Prva 0.5 4 0.5 1.5 3 4 3 1 17.5
Druga 0.5 4 0.5 1.5 3.5 4 3 1 18
Treća 0.5 5 1 2 5 5 3.5 1 22

Pregled priče

I Deo

Kage Buyou

Li se sprema da iskoristi Prednji Lotus na Saskea

Pošto im nije bilo dozvoljeno da učestvuju godinu ranije, tim Gaj je učestvovao u Čunin Ispitima zajedno sa devet novajlija. U početku su pokušali da izbegnu pažnju delujući kao slabi, ali Li je iskoristio svoju pravu snagu ometavši borbu između Saskea Učihe i Kotetcua Haganea. On se takođe zaljubio u Sakuru. Ubrzo nakon toga, suočio se sa Saskeom, izazvaši ga u borbi da bi video kako bi prošao protiv šaringana, ali ne pre nego što je nokautirao Naruta, koji je pokušao i sam da se bori sa Lijem. Nakon borbe sa Saskeom, Li je stekao prednost ali je Gaj prekinuo Lijevu i Saskeovu borbu jer je Li pokušao da iskoristi prednji Lotus, pa je Li bio primoran da trči krugove oko terena za vežbu pre nego što je mogao da nastavi na prvoj fazi ispita.

Uz Tenteninu pomoć, dobio je odgovore za pismeni deo Čunin Ispita i prešao u drugi deo ispita. Za vreme drugod dela ispita, u šumi smrti se borio sa geninima zvuka i zahvaljujući njihovom timskom radu, Rok Li je izgubio.

Front Lotus Lee

Li koristi Prednji Lotus Na Gari

U preliminarnom ispitu, Li se suočio sa Garom. Kada njegovi standardni napadi nisu mogli da zaobiđu Garinu odbranu, on je skinuo tegove da poveća svoju brzinu i uspeo je da zada nekoliko udarca Gari. Onda, pokušao je da izvede Prednji Lotus, ali je Gara uspeo da pobegne u poslednjem trenutku zamenivši se sa peščanim klonom. Ponestalo mu je opcija, pa da bi se pokazao i pobedio, Gaj mu je dozvolio da koristi Obrnuti Lotus. Gara je jedva preživeo jer je pretvorio svoju tikvu u pesak da ga ublaži, a tehnika je ostavila veliki gubitak na Lijevom telu. Gara je Liju dodao povrede na njegovoj levoj ruci i nozi. Iako se Gaj umešao da zaustavi Garu da ga ubije, Li je ustao da nastavi borbu, uprkos tome što je bio potpuno nesvestan.

Leaf Whirlwind

Li napada Kimimaroa

Zbog svojih teških povreda, rečeno mu je da nikad više neće moći da bude nindža. Iako mu je rečeno da će se oporaviti, ali da nikad neće moći da postane nindža, Cunade je uspela da ga izleči pomoću svoje medicinske tehnike i proučavanja Lijevog tela. Tokom potrage sa Saskeom, Li se suočio sa najjačim nindžom iz petorke zvuka, Kimimarom. Li bi verovatno poginuo, da u borbu nije ušao, genin iz Sela peska, Gara. Li i Gara su potom zajedno stupili u borbu sa Kimimarom i pobedili ga zbog Kimimarove bolesti.

II Deo

180px-Lee6

Li u drugom delu.

U drugom delu, posle Narutovog povratka u selo, Li se zajedno sa svojim timom suočio sa Kisameom i zajedničkim snagama su ga pobedili. Posle uklanjanja barijere oko Akackijeve baze, borio se protiv svog klona. Rok li nije učestvovao u odbrani sela od invazije jer je bio na misiji. Za vreme samita pet kagea, bio je Sakurina pratnja do zemlje gvožđa i jedan je od nindža Konohe 11 koji su joj pomogli da pronađe Saskea. U ratu, Li je smešten u treću diviziju i borio se protiv oživljenih mačevalaca magle, a posle je viđen kako trči ka mestu gde su se suočili Tobi i Naruto.

U epilogu je dobio sina Metal Lija kogu podučava na isti način kao što je njega podučavao njegov učitelj

Zanimljivosti

  • Rok Li je verovatno inspirisan Brus Lijem jer imaju slično ime i rođeni su na isti datum.
  • Rok Lijev način borbe u kom se napije sakea i bori pijan je baziran na stilu Kungfua, osam pijanih bogova, iz filma Džeki Čena, u kom Džeki uči od starog majstora Kung Fua, koji ga uči ovom stilu.
  • Prema podacima:
    • Rok Lijev hobi je svoj trening i intenzivan režim tajdžucu trening Moćnog Gaja.
    • Li želi revanš sa Nedžijem, Saskeom i Garom. Takođe želi puni meč sa Narutom.
    • Rok Lijeva omiljena hrana je srednje ljuti kari pirinač i kari pilav, iako, kao njegov sensej, smatra da je nemoguće mrzeti bilo koju vrstu hrane.