FANDOM


Madara and Izuna's Power-1-

Učiha Klan

Učiha Klan (うちは一族, Uchiha Ichizoku) je bio jedan od četiri plemenita klana konohe, ali je skoro izumruo posle masakra. Reč je o jednom od najvećih i najmoćmijih klanova koji je bio u stalnom ratu sa klanom Sendžu.

Istorija

The Founding Uchiha

Učihe pre osnivanja Konohe

Uchiha clan symbol by elsid37-d4t4t8l-1-

Grb Učiha Klana

Učihe su potomci Ocucuki Indre, starijeg sina Rikuda Senina, a kada je došlo vreme da izabere svog nasledika izabrao je Indrinog mlađeg brata Ašuru. Indra se zakleo da će njegovi potomci uvek voditi rat sa potomcima Ašure (mislio je da on treba da bude naslednik jer je stariji). Od Ašure su nastali pripadnici Sendžu klana koji su večiti rivali sa Učihama. Pre osnivanja nindža sela, Učiha klan je bio jedan od mnogih koji je bio unajmljivan za razne nindža aktivnosti. Po snazi Učihe su bili jači od skoro svih klanova, jedini koji je mogao da mu parira je bio Sendžu klan. Kada bi jedna strana angažovala Učihe, druga bi angažovala Sendžu i obrnuto. Vođa Uciha bio je Madara Učiha koji je bio najjači u svom klanu i prvi i uz svog mladjeg brata jedini koji je imao Mangekju Šaringan. Zbog prevelikog korišćenja svog Mangekjo Šaringana počeo je da gubi vid, ali posle smrti svog mlađeg brata uzima njegove uči kako bi dobio Večni Mangekjo.[1] Međutim ova informacija se ispostavlja netačna, Izunu je ubio Tobirama Sendžu, svojom tehnikom "Leteći Munjeviti Gospodar", kako bi sačuvao Klan, Izuna je na samrti svoje oči dao svom bratu Madari, kako bi kroz njega video svet i kako bi Madara uspeo da sačuva Učiha Klan.
Uchiha Clan

Učihe za vreme Fugakua

Borba izmedju Učiha i Sendžu klana je lideru Sendžu dosadila i ponudio je primirje Madari. Madara je bio protiv, jer je mislio da će primirje uništiti klan ali su ostali pripadnici klana bili za primirje i on je morao da pruži ruku Haširami (lideru Sendžu klana). Ubrzo zatim Učihe i Sendžu su oformili prvo nindža selo, selo sakriveno u lišću. Narod Sela lišća je za prvog hokagea izabrao Haširamu. Madara je verovao da će Učihe morati da se pokore Sendžuima, ali ostatak klana je mislio da on želi da ponovo zapali plamen mržnje, Madara ogorčen jer mu je ceo klan okrenuo leđa napušte selo. Prvi hokage je potom imenovao svog mlađeg brata za novog hokagea. Drugi hokage je Učihama dao stastus policije u konohi jer je navodno imao mnogo poverenja u njih, ali Tobi tvrdi da im je dao tu funkciju da bi ih udaljio od seoskih(državnih) poslova. Neki članovi klana (jedan od njih je Setsuna) su kasnije shvatili o čemu je Madara pričao i pokušali da se pobune protiv sela ali je već bilo kasno, Sendžu su potisnuli Učihe.

Masacre de los Uchihas

Kraj Učiha klana

Godinama kasnije Devetorepa lisica je napala selo skriveno u lišću, a Selo lišća je pretpostavljala da Učihe stoje iza napada jer samo oni sa svojim Saringanom mogu da kontrolišu repatu zver. Učihe su uvideli da je o ovome Madara pričao pre mnogo godina i pokušali su da izvrše punč u Selu lišća. Lider klana, Fugaku je ubacio svog starijeg sina Itačija u ANBU jedinice kao špijuna, ali je Itači postao dvostruki agent. Itači je potom po naredbom starešina Sela lišća pobio ceo klan, a Saskea ostavio jer ga je i suviše voleo i nije sebi mogao da dozvoli da ga ubije. Pre nego što napušta selo Itači odlazi kod Hiruzena(trećeg hokagea) i moli ga da čuva Saskea da ga Danzo ne bi ubio.

Sposobnosti

Dojdžicu

Šaringan

Images-1443446784

Šaringan sa 3 toma

Kekei Genkai Učiha klana je Šaringan. On korisniku omogućava da vidi Čakru, predvide neki potez unapred, a takođe i jednu vrstu gendžicua. Njihov Šaringan može imati od jednog do tri toma. Obično bi se probudio usled jakih emocija (kao kada ga je Saske probudio jer su on i Naruto gubili borbu sa Hakuom). U principu sposobnosti Šaringana su iste, samo neki korisnik ga bolje koristi, a neki lošije. Još jedna sposobnost Šaringana je da kopira tehnike, po njoj se proslavio Kakaši Hatake.

Mangekju Šaringan

Images-1443446833

Jedan od tipova Mangekju Šaringana

Neki članovi klana su probudili i viši nivo Šaringana-Mangekju Šaringan. Uslov da se dobije Mangekju Šaringan je da se proživi kroz težak bol i veoma jake emocije (zato je Itači rekao Saskeu da ubije svog najboljeg prijatelja kako bi ga dobio). Mangekju Šaringan je jači od Šaringana, ali se polako slepi od njega tokom godina korišćenja. Sposobnosti Mangekju Šaringana mogu biti razne Cukujomi, Amaterasu, Kotoamacukami, Bliski Kamui, Daleki Kamui,... Međutim zajedničko za većinu Mangekju Šaringana je to da se aktiviranjem specijalnih sposobnosti može dobiti Susano (kod nekih članova razvijeniji, a kod nekih manje). Mangekju Šaringan može doneti mnogo jači gendžicu (Cukujomi ili Kotoamacukami...) ili mnogo jači Nindžicu (Kamui, Amaterasu ili Susano...).

Večni Mangekju Šaringan

Images-1443446944

Madarin Večni Mangekju Šaringan

Večni Mangekju Šaringan se malo razlikuje od Mangekju Šaringana (kod istih korisnika), i on sprečava gubljenje vida. Može se probuditi kada se spoje dva Mangekjua braće (to su uradili Saske i Madara). Kada je Madara probudio Večni Mangekju Šaringan uzevši Izunin probudio je Susana i to na najvišem nivou (Perfektnog Susana). Večni Mangekju Šaringan ne donosi nove sposobnosti osim možda viši nivo Susana ili (ukoliko ga neko nije imao sa Mangekjuom) i sprečava slepilo. Jedini korisnici Večnog Mangekju Šaringana su Madara i Saske.

Images-1443447111

Kamui

Images-1443447065

Susano

Nindžicu

Neki članovi Učiha klana su jako nadareni u Nindžicuu, a oni koji su probudili Mangekju ili Večni Mangekju Šaringan su raspolagali novim sposobnostima. Itači i Saske mogu da koriste viši nivo Vatrenog Stila-

Images-1443447207

Amaterasu

Amaterasu koji se pomoću oka koristi i mnogo je jači od obične Vatre, Kakaši i Obito mogu da koriste Kamui (koji omogućava Teleportaciju, Bliski i Daleki Kamui, nedodirljivost 5 minuta), a dobar deo članova sa Mangekjuom ima i Susano (od Susano rebara do Perfektnog Susana). Susano ima različite sposobnosti zavisno od korisnika, Saskeov ima Kagucuči, a Perfektan može da leti i ima mač, Itači je svom Susanu dodao Jata ogledalo i Totsuka mač, Kakašijev je imao Kamui Šuriken koji može da teleportuje u Kamui dimenziju onog ko pogodi i može da leti... Susano se budi otključavanjem specijalnih sposobnosti u oba oka.

Prirodne Transformacije

Images-1443447334

Vatrena Lopta

Učihe su izuzetni korisnici Vatrenog Stila. Osnovno za svakog Učihu je Vatreni Stil-tehnik Vatreni Stil: Džicu Vatrene Lopte. Neki su poboljšali Vatreni STil na još više varijacija, a neki korisnici Mangekjua su u stanju da koriste Amaterasu-najjaču tehniku Vatrenog Stil.

Gendžicu

Images-1443447402

Itači koristi Cukujomi na Kakašiju

Osnovan gendžicu Učiha klana je Gendžicu: Šaringan koji mogu da koriste korisnici Šaringan. Zavisno od Mangekju Šaringana korisnik može dda koriste mnogo jače gendžicue kao što su Cukujomi ili Kotoamacukami. Učiha klan ima mnogo talentovanih članova na polju gendžicua. Učihe pomoću svog Šaringana su mogli da kontrolišu Repate Zveri (kao Madara Kuramu).

Članovi klana

Član Status
Sakura Haruno (Samo u Mangi) Živa
Baru Učiha (Samo u Animeu) Mrtav
Fugaku Učiha Mrtav
Hikaku Učiha Mrtav
Inabi Učiha Mrtav
Itači Učiha Mrtav
Izuna Učiha Mrtav
Izumi Učiha (Samo u noveli) Mrtva
Kagami Učiha Mrtav
Madara Učiha Mrtav
Mikoto Učiha Mrtva
Naka Učiha (Samo u Animeu) Mrtav
Naori Učiha (Samo u Animeu) Mrtva
Obito Učiha Mrtav
Obitova baka (Samo u Animeu) Mrtva
Rai Učiha (Samo Anime) Mrtav
Sarada Učiha Živa
Saske Učiha Živ
Secuna Učiha Mrtav
Šisui Učiha Mrtav
Taiko Učiha (Samo U Animeu) Mrtav
Tadžima Učiha Mrtav
Teka Učiha Mrtav
Tejaki Učiha Mrtav
Uruči Učiha Mrtva
Jakumi Učiha Mrtav
Jaširo Učiha Mrtav

Izvori

 1. Mangekyo Sharingan, Madara

Zanimljivosti

 • Učiha, drugi je način izgovora reči "Uchiwa", ili vatrena lepeza, koja je zapravo zaštitni znak Učiha klana. Takve lepeze se koriste kako bi razbuktale vatru, čineći je jačom, to se podudara sa činjenicom da Učiha klan može da koristi vatrene tehnike.
 • Saske i Itači su jedini preživeli masakr i obojica su probudili Mangekju Šaringan.
 • Madara i Izuna su takodje braća i takodje obojica imaju Mangekju Šaringan.
 • Prema trećem Narutu databuuku, Devetorepa lisica jedina zna pravu istinu Učiha, ali nije zainteresovana da je iznese.
 • Tobi je rekao da su svi članovi klana mrzeli Sendžue i Selo lišća sem Itačija, Šisuia i Obita.
 • Za vreme napada Kurame(Devetorepe lisice) na selo Učihama nije bio dozvoljeno stupanje u borbu.
 • Pošto je otkriveno da je Tobi ustvari Obito sada postoje dve žive Učihe
 • Postiji poređenje izmedju Učiha i Sajanaca iz Zmajeve kugle.
 • Tobirama je hteo da istrebi Učiha klan jer svako od njih ima potencijal da postane Bog.
 • Tobirama je rekao da Učihe imaju više ljubavi u srcu nego Sendžui, samo ne znaju da je koriste kako treba jer su mnogi ubijali svolje voljene zarad Mangekjo Šaringana. 
 • Svi članovi Učiha Klana imaju crne oči, sem kad aktiviraju Šaringan.
 • Itači je jedini Učiha koji je mogao da koristi Cukujomi.